gátfutás.jpg
Az eddigi írásokban is már sok olyan konkrét eset és összefüggés ismertetése történt meg, amelyek az innováció akadályát képezik a mai magyar társadalomban. Az egyes írásokra kapott reakciók miatt is rendkívül fontosnak tartom, hogy mindazok a problémák, amelyek a megújulást akadályozzák, röviden összefoglalva ezen a helyen is nyilvánosságot kapjanak. Az innovációt gátoló tényezőkről sajnos hosszú lista készíthető. Úgy tűnik tehát, hogy egy cikksorozat megírására kínálkozik lehetőség ennek a vállalkozásnak a teljesítése érdekében.

A felmerülő problémákat azonnal érdemes belső-, és külső tényezőktől függőkre bontani. A belső tényezők arról ismerhetők meg, hogy mi magunk befolyásolni vagyunk képesek, így egy pozitív szándék esetén általában könnyebben leküzdhetők ezen akadályok. Amikor azonban ez a pozitív szándék hiányzik, mint amire sajnos gyakran van példa, a külső körülmények szerepe is gyakran felerősödik.

A külső körülmények csekélyebb befolyásolási lehetősége ellenére hiba azokat nem ismerni, ellenük idejében megfelelő óvintézkedéseket nem megtenni. A konstruktivitás érdekében nem csak magukat az akadályozó körülményeket szeretnénk megnevezni, hanem azokat a megoldási javaslatokat is, amelyek orvosolhatóvá is teszik a szóban forgó problémákat. Sok esetben nem is egy, hanem több jó megoldás is létezik, amelyek közötti választás sem mindig könnyű feladat.

A blogon tehát eddig igyekeztünk az éppen aktuálisnak tartott kérdésekről maximum 2 db A4-es oldal terjedelemben rövid írásokat közzétenni abból a célból, hogy másokkal is megosszuk gondolatainkat, s várjuk az olvasói véleményeket, javaslatokat. Örömmel látjuk, hogy élénk érdeklődés kísérte munkánkat, amit a nyilvánosan és írásban is vállalt hozzászólások tanúsítanak. Ennél lényegesen több volt azonban az a megkeresés, amely személyesen és/vagy telefonon történt meg. Kétségtelen tény, hogy sokan még név nélkül sem szívesen teszik közszemlére véleményüket, tartva azoktól a támadásoktól, amelyek az ilyen blogok esetében már-már törvényszerűnek mondhatók.

Mindig vannak olyan emberek, akik az anonimitás mögé bújva, különösebb kockázat nélkül lehetnek nagyon okosak és nagyon bátrak. Sokkal fontosabbak azonban azok a valóban okos és érdemi vitát generáló hozzászólások, amelyek olyan tényekre, összefüggésekre hívják fel a figyelmet, ami miatt érdemes ezt fajta párbeszédet elkezdeni. Kollégáimmal együtt nagyon sokat tanultunk azokból a reakciókból, amelyek hol megerősítettek hitünkben, hol pedig elbizonytalanítottak bennünket. A lényeg azonban az, hogy további muníciót kaptunk a folytatáshoz.

A valódi problémák megoldása azzal kezdődik, hogy nevén nevezzük azokat. Ha ugyanis nincsen probléma, akkor nincs is mit megoldani. Gyakran találkozunk azzal, hogy ne keressünk problémákat ott, ahol nincsenek. Ezzel szemben mi viszont úgy gondoljuk, hogy nincs az a tökéletesnek tartott megoldás, aminél ne lehetne jobbat találni. Azzal természetesen magunk is egyetértünk, hogy a megoldandó feladatok mindegyikénél van mindig fontosabb, így egy helyes prioritási lista felállítása többnyire indokolt és sokat segít. A fontossági sorrendet azonban általában nem könnyű felállítani, mert az eltérő érdekek miatt sokszor lehetetlennek tűnő vállalkozás a kompromisszumokat megtalálni.

Bízunk abban, hogy az egészséges szellemiségű, előremutató vitát generálni hivatott témafelvetések, az egymással megosztott vélemények a gyakorlatban is megvalósítható megoldásokat eredményeznek. Az innováció lényege ugyanis nem csak az újdonságértékű megoldások megtalálásában van, hanem talán még ennél is fontosabb ezen jó megoldásoknak a minél szélesebb körben való elterjesztése. A magunk részéről erre teszünk kísérletet.

 

dr. Reith János

A bejegyzés trackback címe:

https://innovacio.blog.hu/api/trackback/id/tr296623767

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása