szomorúság.jpg

A 2014.05.27. keltezéssel „Innovációs járulék a külföldi tulajdonos szemével” címmel készült írásomban azt próbáltam meg bemutatni, hogy a külföldi tulajdonú vállalatok hazai menedzsmentje számára milyen károkat okozott a NAV és az SZTNH kutatás-fejlesztés minősítésével összefüggő tevékenysége az elmúlt években. A mai napon hozzám érkezett levél arra késztetett, hogy egy nagyon konkrét példán keresztül azt is megmutassam, milyen súlyos következményekkel járt az említett hatóságok eljárása egyes emberek esetében.

Cégünk körlevélben tájékoztatta egykori ügyfeleit arról, hogy egyik kutatás-fejlesztési témánk esetében sikerült megkérdőjelezhetetlen kompetenciával rendelkező szakemberek nyilatkozatait begyűjteni a kutatási témában folyó tevékenység minősítésével kapcsolatosan. A NAV és SZTNH szerint cégünk HaXSoN címszó alatt végzett munkája nem tekinthető kutatás-fejlesztési tevékenységnek. A hatósági indoklásokban szereplő, szakmainak nem nevezhető indoklások ismertetésétől ezúttal eltekintenék, legfeljebb annyit jegyeznék meg, hogy a rendkívül alacsony színvonalú érveket sikerült találnia az eddig előttünk is ismeretlen „szakértőknek”.

A neves szakemberek által aláírt nyilatkozat szövege a következő:

Szakértői nyilatkozat

a Direct-Line Kft. által 1997. óta folyamatosan fejlesztett, HaXSoN márkanévvel ellátott integrált hardver-szoftver rendszer tárgyában

A Direct-Line Kft. által 1997 óta fejlesztés alatt álló informatikai megoldás szakmai körökben ismertségre tett szert. A fejlesztés céljának és tartalmának ismeretében kijelentem, hogy a HaXSoN névre keresztelt rendszer létrehozása jelentős K+F tevékenységet foglal magában. A nyílt forráskódú, egyedileg fejlesztett informatikai környezet több Linux disztribúció előnyeit egyesíti, számos nyílt forráskódú alkalmazást tesz elérhetővé shareable módon a felhasználók számára.

A rendszer újszerű megközelítés alapján, szerver – terminál architektúra mentén épül fel. A valódi alkalmazás szerverek több feladatos, több felhasználós módban szolgálják ki azokat a felhasználókat, akik a minden lokális intelligenciát nélkülöző terminálok előtt dolgozva érik el a szerver képességeit igénylő alkalmazásokat.

Az általam prototípus szinten megismert rendszer egyedi tulajdonságai és működőképessége meggyőzően igazolja, hogy a Direct-Line Kft. eredményes kutatás-fejlesztési tevékenységet folytatott ebben a témakörben.

A fentiek alapján kijelenthető tehát, hogy a Direct-Line Kft. által fejlesztett HaXSoN informatikai rendszer létrehozási folyamata megfelel a kutatás-fejlesztésről és a technológiai innovációról szóló 2004. évi CXXXIV. törvény 4. §-ban foglaltaknak.

Dunaharaszti, 2014. június 24.

 

Aláírás titulusokkal

Mint az jól látszik, a nyilatkozatban megfogalmazottak egyértelműen és világosan megállapítják, hogy cégünk kutatás-fejlesztési munkát végzett a HaXSoN fejlesztése során. Itt kell megjegyezzem, hogy az aláírásukat adó szakemberek mindegyike ismeri is a fejlesztésünk tárgyát, szemben az SZTNH szakértőjével, aki nem vette a fáradtságot a munkáink megtekintésére.

A körlevélre adott válaszok közül anonimizált formában közzétennék egy válaszlevelet, amely sok magyarázatot nem igényel:

Tájékoztatom, hogy mint azt már aktív koromban megírtam, nyugdíjba vonultam ezelőtt két éve. Nyugdíjba vonulásom után nem sokkal tájékoztatott utódom, hogy a társaságunkat a NAV nagy összeg visszafizetésére kötelezte az Önökkel kötött szerződés miatt, s mivel a szerződést én írtam alá, az eset roppant rosszul érintett. A szerződés kötéskor meggyőztek az abban foglaltak teljes körű lefedettségéről, melyet a társaságunk nem tudott bebizonyítani.

Fentiek miatt nyugdíjba vonulásom előtti több évtizedes tisztességes munkám kérdőjeleződött meg, melyet máig nem tudtam feldolgozni.

Mint korábban megírtam – s azóta már tudomásom szerint történt is levélváltás – utódom X.Y. lett az X. Zrt-nél, kérem továbbiakban vele vegyék fel a kapcsolatot, minden esetre levelüket továbbítottam felé.”

Sajnos nem csak a fővállalkozó alapítványnál tisztességben megőszült egyetemi oktatók tisztességét és/vagy hozzáértését vonta kétségbe a NAV és SZTNH által lefolytatott minősítési eljárás, hanem a megrendelői oldalon dolgozó cégvezetőkét is. Sokaknak okozott közvetlen anyagi és erkölcsi károkat az a dilettantizmus, amely ezeket az eljárásokat a mai napig jellemzi.

dr. Reith János

A bejegyzés trackback címe:

https://innovacio.blog.hu/api/trackback/id/tr486512755

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása