A történészek számára kiváló forrásnak tekinthetők a korabeli újságokban olvasható hírek, feldolgozott események, de még az apróhirdetések is. A jövő történészei is ki fogják alakítani a mai korral kapcsolatos álláspontjukat, amelyben vélhetően nagy szerepet fog játszani az a sajtó, amelyről Németországban Udo Ulfkotte, a Frankfurter Allgemeine Zeitung egykori munkatársa rántotta le a leplet.

Közel két évtizedes újságírói munka után „Megvásárolt újságírók” címmel könyvet írt arról, hogyan használja a politika és a titkosszolgálatok propaganda célokra a médiát. A könyvben számos konkrét példán keresztül mutatja be azt, hogy Németországban mely mértékadónak tekintett lapokban mely újságírók munkásságában mutathatók ki a korrupció jelei. A szerző ma már szégyelli, hogy annak idején maga is részt vett a politika elvárásai szerinti hazugságoknak a terjesztésében.

Az ukrán konfliktus miatt kialakult veszélyhelyzet nyomán elérkezettnek látta az időt arra, hogy a megtévesztett olvasók számára is kiderüljön az igazság. Tudják meg végre az emberek, hogy milyen lobbiérdekek vannak a tudósítások mögött.

A könyvében leírt konkrét példák nem egymástól független, elszigetelt események sora, hanem egy velejéig korrupt média működésének a természetrajza, amely ráadásul az un. mértékadónak tekintett lapokra a leginkább jellemző.

A német „mértékadó” lapokban az úgynevezett „alfa-újságírók” sok esetben nem is saját gondolataikat fogalmazzák meg, hanem szinte tollba mondják nekik a leközlendő tartalmakat. Az újságírók a politikai elittel meglévő szoros kapcsolatok nyomán igyekeznek teljesíteni a feléjük irányuló elvárásokat. Az utóbbi időben az újságok iránti csökkenő kereslet még inkább kiszolgáltatottá tette az újságírókat. Folyamatosan nő a megfelelési kényszer. A mértékadó lapok működési mechanizmusának napvilágra kerülése után az is azonnal érthetővé válik, hogy a magyar kormány külföldi megítélése milyen okokból s milyen érdekek mentén alakul. A háttérben jól láthatóan olyan politikai érdekek vannak, amelyek célja hazánk jelenlegi kiszolgáltatott helyzetben tartása, destabilizálása.

Nehéz elhinni, hogy a nyugati lapokban megjelenő cikkekre hivatkozó hazai újságírók és politikusok ne tudnák, milyen módon is működik az önmagát elfogulatlannak bemutatni igyekvő sajtó. Meggyőződésem, hogy a világon mindenütt jelen van a sajtóban a korrupció, a mértékében természetesen lehet kisebb-nagyobb eltérés.

Sok újságíró van tisztában azzal, sőt sokan be is vallják, hogy nagyon változatos és kifinomult eszközrendszerrel manipulálják őket. Nem mernek azonban ez ellen semmit tenni, mert féltik a munkájukat. Az újságírók erősen függenek azoktól a médiaholdingoktól, amelyek a politika kiszolgálójává váltak. Így Németország esetében még akár érthető is lenne, hogy a kiadók és újságírók neveit is tartalmazó könyvről miért nem jelennek meg a fősodratú médiában írások.

Felmerül a kérdés, hogy a hazai sajtó vajon miért nem foglalkozik Udo Ulfkotte könyvében leírt jelenségekkel. Vélhetően azért nem, mert nálunk is nagyon hasonló elvek alapján működik a média.

Udo Ulfkotte által leírtakat nagyon komolyan kell venni. A szerző huszonöt éve foglalkozik újságírással, amiből tizenhét évet a Frankfurter Allgemeine Zeitung- nál dolgozott külpolitikai szerkesztőként és haditudósítóként. Elmondása szerint mintegy 3400 cikket írt a FAZ-nak, amelyet vezető német konzervatív napilapként szokás aposztrofálni. Helmut Kohl kancellársága idején a szerző a német kormány politikai tanácsadója is volt. Hírszerzési specialistaként belülről látta a sajtó és a politika „együttműködését”. Tagja volt az Egyesült Államok Marshall-alapítványának, dolgozott a Konrad Adenauer Alapítványnál és a Szövetségi Biztonságpolitikai Akadémia szóvivőjeként is sok bennfentes információ birtokába jutott.

A „Megvásárolt újságírók” című kiadvány magyar nyelven idehaza is kapható, érdemes azt mindenkinek elolvasnia. Az innovációra, a megújulásra tehát az újságírás területén is nagy szükség lenne.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://innovacio.blog.hu/api/trackback/id/tr577585656

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása